Predstavitev
Občina Trzin

Most čez Pšato – bitka v Trzinu 1991

Na tem mestu, v vznožju Ongra, je bil 27. junija 1991, v času slovenske osamosvojitve, oborožen spopad med zaostalim delom oklepno-mehanizirane kolone enote JLA z Vrnike in pripadniki enot Teritorialne obrambe Slovenske milice.



Pred Lotričevo hišo, kjer je na njej tudi spominsko obeležje na ta dogodek, ki ga poimenujemo tudi Bitka v Trzinu, se je pretežno na mestu in v neposredni bližini vršil ta spopad. Bil je prvi in eden ključnih dogodkov v vojni za samostojno Slovenijo.

Most čez Pšato na Ljubljanski cesti
Most čez Pšato na Ljubljanski cesti

Na ograjah obnovljenega mostu sta tudi vgrajena znaka Slovenske vojske in Slovenske policije, ki simbolizirata takratno skupno sodelovanje pripadnikov.


V muzeju Jefačnikova domačija na Jemčevi cesti, v obnovljenem gospodarskem so v kletnih prostorih prikazane »sledi trzinske preteklosti« skozi celotno trzinsko zgodovino. Tako tudi zgodovina vseh pomembnih bitk na trzinskem območju. Slikovno, tudi fonetično, po obsegu razstavljenega gradiva, izstopa Bitka v Trzinu leta 1991.


V I. nadstropju muzeja Jefačnikova domačija je tudi prostor v spomin na NOB, za vse trzinske žrtve, ki so prikazani na skupinski sliki leta 1946 /foto/, kjer je obeležen tudi dogodek, ko so bili v takratnem gospodarskem poslopju, po izdaji v oktobru 1944 zverinsko pobiti trije aktivisti organov OF Mengeš, med njimi tudi domači sin. Nadalje je prostor namenjen petim trzinskim prvoborcem, ki so bili med prvimi borci Rašiške čete in kasneje Kamniškegsa bataljona, zlasti Cirilu Lukmanu, ki je med NOB bil med najzaslužnejšimi v postavitvi in organiziranju partizanskega tiska na Dolenjskem in Primorskem ter s postavitvijo tiskarne Slovenija na Cerkljanskem


Spominski kotiček je namen jen še dr. Tinetu Zajcu, partizanskemu zdravniku in vodji partizanske bolnice v Komendski dobravi, ki je bila po izdaji junija l944 požgana, osebje pa zverinsko pobito.


Trzinska pešpot – ali pohod po mejah občine Trzin – zaobjema postanek in ogled vseh omenjenih trzinskih obeležij. foto






Spoznaj tudi
Občina Trzin

Turistične točke

V Jefačnikovi domačiji si oglejte razstavo starih hišnih pripomočkov, ogledate si lahko most čez Pšato, ki je bil pomemben kraj pri osamosvojitvi, se kaj novega naučite po učni poti Onger, lahko si ogledate cerkev Sv. Florijana ali obiščite športni park in se sprehodite po trim stezi.
Muzej

Jefačnikova domačija

Učna pot

Učilnica v naravi - učna pot Onger v Trzinu

Šport

Športno rekreativni park Mlake

Kulturna dediščina

Župnijska cerkev sv. Florijana

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke