S pesmijo v srcu

Občina Mengeš


22 km2
8.001 prebivalcev
5.742 his

Mengozburg ali kar Mengeš je eden od najstarejših krajev v Slovenji. Je kraj glasbe in glasbil – mesto »S pesmijo v srcu«.

O občini
Občina Mengeš

Predstavitev občine

Mengozburg ali kar Mengeš je eden od najstarejših krajev v Slovenji. Je kraj glasbe in glasbil – mesto »S pesmijo v srcu«. Ponuja raznolik prostor za šport in rekreacijo, kulturo in ogled mnogih zanimivih krajevnih znamenitosti.

Leži ob vznožju hriba Gobavica, 15 km severno od slovenskega glavnega mesta Ljubljana. Na severu mu pričarajo čudovito ozadje Kamniške Alpe in Karavanke. Na vzhodnem in južnem delu ga obroblja Mengeško polje. Občino Mengeš sestavljajo še naselja Loka pri Mengšu, Topole in Dobeno. Vse povezuje reka Pšata. V Mengšu živi 8.500 ljudi na 22,5 km2.

Občina je zaradi številnih izdelovalcev glasbil, ene najstarejši godb na slovenskem – Mengeška godba (1884), glasbenega in kulturnega utripa ter glasbene trgovine in izvajalcev poimenovana kot glasbeno mesto s sloganom »S pesmijo v srcu«.

Mengeš ima razvito obrt in podjetništvo. Ta se je razvila v 18. in 19. stoletju na podlagi slamnikarske proizvodnje. Prvič se Mengeš omenja v pisnih virih leta 1154. Ime kraja je verjetno zloženo iz nemškega osebnega imena Meingo, Mengoz ali Megingoz in besede burg. Naselje je nastalo v bližini stare rimske ceste Emona – Celeia, ki je bilo poseljeno že v prazgodovini, o čemer pričajo številne izkopanine. Leta 1867 je bil Mengeš povzdignjen v trg in leta 2007 v mesto. V Mengšu stojijo Jelovškova rojstna hiša, rojstna hiša Janeza Trdine, Staretov grad iz 17. stoletja, grad Mengeš, Zgornji ali Ravbarjev grad in druge znamenitosti.

Aktivnim prebivalcem in obiskovalcem občina nudi raznolike površine za šport in rekreacijo, športne parke, trim stezo, pohodniške in kolesarske poti, igranje tenisa, nogometa, košarke, odbojke, malega nogometa, rokometa, balinanja itd.

Mengšani imamo radi svoj kraj in smo ponosni nanj. Cenimo sosede in obiskovalce, ki prihajajo k nam v goste. Dobrodošli!


www.menges.si

Spoznaj
Občina Mengeš

Turistične točke

Mengeš je edinstven kraj v slovenskem prostoru, ki slovi po glasbi in glasbilih. Možnosti aktivnega preživljanja časa nudijo športni parki, kolesarske in pohodniške poti – od priljubljene trim steze, ki se po pobočju Gobavice vzpenja do mini živalskega vrta na Mengeški koči - do Dobena, znanega po kmečkem turizmu z dobro domačo hrano. Tudi najdragocenejši umetnostni spomenik, župnijska cerkev sv. Mihaela s krstilnico arhitekta Jožeta Plečnika in srednjeveški grad Jablje, ponujata obiskovalcu svojevrstno doživetje.

Nekaj za dušo, nekaj za telo. Prijazno dobrodošli v Mengšu.

Razgledna točka

Dobeno

Kulturna dediščina

Grad Jablje

Šport

Mengeška koča na Gobavici

Kulturna dediščina

Župnijska cerkev svetega Mihaela

Šport

Športni parki

Raziskuj
Pohajkuj, uživaj, raziskuj

Poišči sebi zanimivo točko

gdpr:enable_cookies_to_see_map

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke