Obiščite Glavarjevo Komendo

Občina Komenda


24 km2
6.352 prebivalcev
1.717 his

Komenda je najlepše zeleno stopalo pod Krvavcem in Kamniško – Savinjskimi alpami. Domačini zelo spoštujejo preteklost svojega kraja in so ponosni na vse, kar se je ohranilo skozi stoletja v njihovi zakladnici tradicije in znanj.

O občini
Občina Komenda

Predstavitev občine

Na območju prometno pomembne poti med Kamnikom in letališčem Brnik se nahaja ena najstarejših slovenskih far – Komenda. Prvič se omenja okoli leta 1147, s prihodom Malteškega viteškega reda. Z njim se je razvilo poljedeljstvo, čebelarstvo in lončarstvo in reja konj, ki še danes skupaj s konjskimi dirkami pomeni tradicijo in prepoznavnost kraja.

Domačini zelo spoštujejo preteklost svojega kraja in so ponosni na vse, kar se je ohranilo skozi stoletja v njihovi zakladnici tradicije in znanj.

Raziskovanje širšega območja Komende je najlepše s kolesom, saj so poti do zanimivosti kratke. Če se le da uporabimo številne poljske poti skozi dolga krompirjeva in žitna polja. V okolici Komende je več ribnikov in bajerjev, kjer se lahko obiskovalec spočije in naužije mirne narave. Za lačne popotnike je v Komendi in okolici dobro in obilno poskrbljeno.

Posebni novodobni znamenitosti v občini Komenda sta poslovna cona, ena od treh največjih in najlepših v Sloveniji, ter spomladanski in jesenski kmetijsko obrtni sejem. Tradicionalni sejem, ki ga organizira Konjeniški klub Komenda, vedno postreže z bogatim razstavnim programom številnih razstavljavcev, ter z obveznimi spremljevalnimi dogodki. Sejem dvakrat letno v Komendo privabi veliko število obiskovalcev.

Komenda je odlična izbira za družinski izlet, ki združi šport ali oddih v naravi z zanimivim raziskovanjem kulturne dediščine in odlično kulinarično ponudbo.


www.komenda.si

Spoznaj
Občina Komenda

Turistične točke

Radi obiskujete muzeje? Vas zanima kulturna dediščina? Uživate na sprehodih v naravi? Je konjeništvo vaš priljubljen šport? Potem vas vabimo, da obiščete občino Komenda in si vzamete čas, za pohajkovanje po naših gozdovih, kjer vas bo pot pripeljala do mlinčkov v Suhadolah in obisk Lončarjevega muzeja na Podborštu. V Komendi pa si oglejte zapuščino Petra Pavla Glavarja in obiščite dve spominski sobi. Ljubitelji konj boste prav gotovo uživali na hipodromu Komenda, kjer se odvijajo slovenske in mednarodne kasaške dirke.

Dobrodošli v Komendi.

Učna pot

Mlinčki Suhadole

Muzej

Lončarjev muzej

Šport

Konjeništvo - Hipodrom Komenda

Muzej

Spominska soba Ivana Selana

Kulturna dediščina

Komenda – Peter Pavel Glavar

Raziskuj
Pohajkuj, uživaj, raziskuj

Poišči sebi zanimivo točko

gdpr:enable_cookies_to_see_map

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke