Predstavitev
Občina Komenda

Komenda – Peter Pavel Glavar

Peter Pavel Glavar (1721 – 1784) čebelar, duhovnik, komendator, mecen, pedagog in župnik, ki je v Komendi pustil neprecenljivo zapuščino.Kraj je dobil ime po komendatorju malteškega reda, ki se je tukaj naselil okoli leta 1296. Največje kulturne znamenitosti v Komendi so župnijska cerkev sv. Petra, Šmidova graščina, Glavarjeva beneficijska hiša, Glavarjeva bolnica, spomenik 66. žrtvam druge svetovne vojne, Kulturno – posvetni dom, Glavarjev vodnjak in drugo.

Komenda – Peter Pavel Glavar
Komenda – Peter Pavel Glavar

Naselje je staro cerkveno središče, saj se prvotna župnijska cerkev sv. Petra omenja že leta 1147. Nova cerkev v baročnem slogu je bila zgrajena po letu 1727, nato je bila obnovljena in povečana po potresu leta 1895.


Pod cerkvenim trgom rastejo tri lipe - Turška iz časov Maltežanov, z obsegom 390 cm, Glavarjeva lipa z obsegom 450 cm, in najmanjša posajena ob osamosvojitvi Slovenije. Nedaleč ob cesti stoji mogočni Mejačev hrast, ki obsega kar okoli 480 cm. Glavarjeva beneficijska hiša se nahaja sredi vzpetine ob cesti, ki vodi iz naselja k župnijski cerkvi. Stavba je bila zgrajena leta 1752. Zunanjost hiše krasijo Jelovškov portal z Glavarjevim grbom, spominska plošča Zveze čebelarjev društev Slovenije ob 250. obletnici Glavarjevega rojstva in tri restavrirane Jelovškove freske.


V beneficijski hiši je Glavarjeva knjižnica, v sobi pred njo pa je Glavarjeva spominska soba, kjer so na ogled oljni portreti Petra Pavla Glavarja, njegovega očeta barona Petra Jakoba de Testaferrata, novomeškega prošta Martina Jožefa Jabačina in beneficiata Jožefa Petra Tomellija. Tomelli in Jabačin sta bila izvršitelja Glavarjeve oporoke. Pod stavbo je Glavarjev vodnjak in nasproti »špital« -Glavarjeva zapuščina Komendčanom.Kontakt: 051 688 705 - Turistično društvo Komenda 

Spoznaj tudi
Občina Komenda

Turistične točke

Oglejte si cerkev sv. Petra, ki je največja kulturna znamenitost v Komendi, prisluhnite ropotanju miniaturnih mlinčkov v vasi Suhadole, ali obiščite lončarski muzej ali spominsko sobo Ivana Selana in Viktorija Demšarja. Ljubitelji konj pa boste lahko uživali na hipodromu.
Učna pot

Mlinčki Suhadole

Muzej

Lončarjev muzej

Šport

Konjeništvo - Hipodrom Komenda

Muzej

Spominska soba Ivana Selana

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke