Predstavitev
Občina Mengeš

Mengeška koča na Gobavici

Mengeška koča na Gobavici stoji na gozdnem hribčku nad Mengšem. Koča na nadmorski višini 433 m ponuja neokrnjeno naravo, panoramske razglede, domačo hrano in pijačo ter domači živalski vrt. Je tudi izhodišče za pohodne ture na Rašico, Dobeno in Šinkov Turn. Speljana je tudi markirana pot do Phliškega bajarja.Do koče gremo lahko peš (cca. 20 minut). Vodi nas lahko tudi trim steza, ki je še posebej priljubljena pri rekreativnih pohodnikih in tekačih ter asfaltirana cesta, po kateri se podajo kolesarji. Do koče se lahko pripeljete tudi z avtom. Pot nam ponuja poglede med zeleno, z gozdom obdano okolico in neokrnjeno naravo z lepimi panoramskimi razgledi.

Mengeška koča
Mengeška koča

Na vrhu Gobavice se lahko spočijete na ležalnikih z razgledom na dolino ali posedite na vrtu s klopmi. Praktično sredi gozda se lahko v prijetnem okolju okrepčamo z domačo hrano in pijačo. Otroci imajo možnost igranja na igralih ali pa si ogledajo domače živali v malem živalskem vrtu – koze, vietnamske prašičke, kokoši, konje. Slednji se pogosto pasejo na travniku, tako da jih lahko tudi opazujete v gibanju in obnašanju v naravi.


Mengeška koča je planinska koča III. kategorije v nizkogorju in je bila zgrajena in odprta v letu 1954 na hribu Gobavica. V letu 2017 so PD Janez Trdina in oskrbnik prejeli naziv družinam prijazna planinska postojanka.


Mengeška koča je tudi izhodišče za pohodne ture oziroma izlete na Rašico (Grebenska planinska pot – 1,5 h); razgledi se nam odpirajo na Karavanke in Kamniške Alpe do Menine planine. Mengeška koča je odlično izhodišče tudi za pot na Dobeno (1 h) in Šinkov Turn (0,5 h).


Planinsko društvo in oskrbnik vsako leto organizirajo tradicionalno prvomajsko zabavo z živo glasbo in kresom. Smučarsko društvo Mengeš izvede (suho) veleslalomsko tekmovanje, Kolesarsko društvo Mengeš pa kolesarski vzpon na Mengeško kočo. Lahko se preizkusimo tudi v tradicionalni igri – metanju podkev.Kontakt: 041 744 861 - Jurij Repanšek

Spoznaj tudi
Občina Mengeš

Turistične točke

Obiščite razgledno točko na Dobenem, Grad Jablje, Župnijsko cerkev Svetega Mihaela najbolj dragoceni in najstarejši umetnostni spomenik ali se sprostite v našem športnem parku.
Razgledna točka

Dobeno

Kulturna dediščina

Grad Jablje

Kulturna dediščina

Župnijska cerkev svetega Mihaela

Šport

Športni parki

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke