Predstavitev
Občina Trzin

Športno rekreativni park Mlake

Športni park v Trzinu ponuja obilo športnih aktivnosti. Sam park je odmaknjen od urbanega okolja in je v osrčju narave.Pravi kotiček za družine z majhnimi in velikimi otroki, kjer si lahko pogrnejo odejo za piknik in uživajo na različnih igralih in igriščih za mali nogomet, košarko, plezalno steno, steno za tenis, igrišče za balinanje in kotiček, ki je med mladim najbolj priljubljen »Stret work park«. Vsako leto Športno društvo pripravi turnir košarke in 24 ur malega nogometa, kjer ne manjka dobre hrane in dobre zabave.

športni park v trzinu
športni park v trzinu

Vabljeni tudi na aktivni sprehod po trim stezi, ki poteka po čudovitem gozdu v katerem najdemo od borovnic do različnih gob. Na koncu poti je le streljaj vstran gostilna Trzinka, ki slovi po dobri ponudbi jedi iz žara.


Po zajezitvi za HE Mavčiče je Sava v jezersko kotanjo odlagala velike količine proda in mulja, zato so rekreativno-turistične dejavnosti ob jezeru postopno zamirale. Prav zaradi tega so sredi 90-ih let 20. stoletja jezero delno sanirali. Po sanaciji je ponovno oživel športni ribolov.


Med rekreacijo po trim stezi boste lahko opazili dele še ohranjenega mokrišča na Mlakah. Mokrišča v občini Trzin so ostanki nekdaj obsežnejših mokrišč ob Pšati in vznožju Dobena. Na tem območju najdemo poplavne površine ob Pšati s še ohranjenimi rastišči močvirske logarice, ob vznožju Dobena pa so ob potokih prehodno in nizko barje ter gozdovi močvirskih črnojelševij. Na barjih je značilna barjanska flora z vsemi tremi vrstami rosik, Loeselovo grezovko, šotnimi mahovi in drugimi značilnimi vrstami. Preplet različnih habitatov še povečuje biotsko raznolikost prostora.ZA NEKOLIKO DALJŠE SPREHODE IZKUŠENIM POHODNIKOM PRIPOROČAMO:


POHODNIŠKO POT TRZINKA (9 km) (www.gremonapot.si/pohodnistvo/podrobnosti-trase.aspx?routeID=32), ki poteka po ozemlju dveh občin – občine Trzin in občine Mengeš. Velik del poti poteka po gozdnih poteh, po lepem terenu v senci, del poti pa skozi naselje po ulicah in cestah. Pot ni označena, vendar je lahko sledljiva tudi v gozdnem delu. POTEK POTI: parkirišče pri gostilni Trzinka - športni park Trzin - peskokop na Rakovniku – Dobeno - grad Jablje - Cerkev svetega Florijana - gostilna Trzinka


POHODNIŠKO POT OB MEJAH (10,6 km) (www.gremonapot.si/pohodnistvo/podrobnosti-trase.aspx?routeID=31), ki poteka skoraj po meji občine Trzin: polovica poti po gozdnih poteh, po lepem terenu v senci, druga polovica poti pa skozi naselje po ulicah, cestah in kolesarskih poteh. Pot je v gozdnem delu lepo označena in ji lahko brez težav sledimo. POTEK POTI: Parkirišče pri Centru Ivana Hribarja - Obrtno industrijska cona – Špruha - Straški vrh - Tromeja občin - Peskokop na Rakovniku - Smučišče Dovga dolina - Grad Jablje - Cerkev sv.Florijana - Center Ivana Hribarja.


POHODNIŠKO POT TRZINSKA SKIRCA (44,9 km) (www.gremonapot.si/kolesarstvo/podrobnosti-trase.aspx?routeID=15). Tura ni tako preprosta, da bi jo z lahkoto prevozili s skirojem, kakor bi morda razbrali iz naslova. Je pa ravninska, po asfaltnih cestah z le manjšimi vzponi. Večinoma se izogiba prometnih cest, zato pa obrede marsikateri zanimiv kraj. POTEK POTI: Šentjakob – Črnuče – Trzin – Mengeš – Šinkov Turn – Selo – Polje – Vodice – Moste – Križ – Šmarca – Radomlje – Preserje – Jarše – Domžale – Dragomelj – Šentjakob


Spoznaj tudi
Občina Trzin

Turistične točke

V Jefačnikovi domačiji si oglejte razstavo starih hišnih pripomočkov, ogledate si lahko most čez Pšato, ki je bil pomemben kraj pri osamosvojitvi, se kaj novega naučite po učni poti Onger, lahko si ogledate cerkev Sv. Florijana ali obiščite športni park in se sprehodite po trim stezi.
Muzej

Jefačnikova domačija

Učna pot

Učilnica v naravi - učna pot Onger v Trzinu

Kulturna dediščina

Župnijska cerkev sv. Florijana

Kulturna dediščina

Most čez Pšato – bitka v Trzinu 1991

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke