Predstavitev
Občina Vodice

Cerkev sv. Tilna v Repnjah

Repnje so manjše naselje v občini Vodice, ki se nahaja zahodno od avtoceste Ljubljana–Kranj. Prvič je omenjeno že leta 1154, zahodno nad naseljem pa je Repenjski hrib, do katerega vodi priljubljena izletniška pot.V Repnjah so se rodili jezikoslovec Jernej Kopitar, pravnik, politik in pisatelj Valentin Zarnik, literarni zgodovinar Fran Petre in znamenita prevarantka Vodiška Johanca. V rojstni hiši Jerneja Kopitarja je vzidana spominska plošča.

Cerkev sv. Tilna v Repnjah, vodice
Cerkev sv. Tilna v Repnjah, vodice


Atraktivno pohodniško točko predstavlja označena sprehajalna pot sv. Tilna, po kateri se iz vasi Repnje povzpnete na pobočje Repenjskega hriba. V Repnjah stoji rojstna hiša velikega slovenskega jezikoslovca Jerneja Kopitarja, od koder gozdna pot vodi do cerkve sv. Tilna, ki se omenja že leta 1476. Notranja oprema in freske so delo domačih umetnikov. Čudovit razgled sega po vsej dolini vodiške občine, pohodniško pot pa lahko nadaljujete po gozdu do smledniškega Starega gradu.


V Repnjah je samostan šolskih sester sv. Frančiška v neoromanskem repenjskem gradu iz leta 1870, ki je bil znan po gospodinjskih tečajih za dekleta in žene. Popularno kuharsko knjigo »Slovenska kuharica« Magdalene Knafelj Pleiweis iz leta 1868 so v številnih ponatisih dopolnjevale sestre Felicita Kalinšek, Izabela Gosak, Vandelina Ilc, Nikolina Rop in Bernarda Gostečnik. Delovanje repenjskih sester na področju kulinaričnega izobraževanja je omogočilo veliko tovrstnega znanja številnim dekletom in ženam, ki so si tako pridobile temeljne osnove in spoznale posebne veščine za pripravo jedi.

V neposredni bližini samostana pa se tudi nahaja športno igrišče, ki je v upravljanju Prostovoljnega gasilskega društva Repnje – Dobruša, ter otroška igrala.


Spoznaj tudi
Občina Vodice

Turistične točke

Če vas zanima kulturna dediščina obiščite Sinkov Turn, če pa ste športnik po duši pa obiščite športno središče Strahovica, tenis klub Kubu ali se sprehodite do cerkve sv. Tilna v Repnjah. Da ne boste lačni pa se ustavitev in pokusite naše znamenite Vodiške preste.
Kulturna dediščina

Šinkov Turn

Šport

Športno središče Strahovica

Šport

Tenis klub Kubu Vodice

Kulturna dediščina

Vodiške preste

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke