Predstavitev
Občina Medvode

Sveti Jakob

Sveti Jakob nad Katarino leži na 806 metrih nadmorske višine in je ena najbolj priljubljenih pohodniških točk v okolici Ljubljane. Vzpon nanj, ki traja približno eno uro, je lahek in primeren tako za začetnike kot tudi najmlajše pohodnike. Nanj se da vzpeti celo z vozičkom.Izhodišče poti je v vasi Topol pri Medvodah (parkirišče pred osnovno šolo), dostop pa je možen s treh strani: iz Medvod (preko kraja Sora), iz Dobrove in iz Ljubljane (iz Podutika čez Toško Čelo).

sveti jakob, medvode, polhograjski dolomiti
sveti jakob, medvode, polhograjski dolomiti


S prevala, kjer se nahaja gostilna, pot pelje proti cerkvi sv. Katarine. Ko se cesta zravna in je do cerkve le še 100 m, se pri gostilni levo odcepi markirana pot proti sv. Jakobu. Pot potem pelje skoraj vodoravno skozi gozd, od koder je lep razgled na griček s cerkvico.


Naprej pot vodi mimo kmetije in nad polji pod širokim razglednim slemenom, ki se nahaja tik pod zadnjo strmino. Vzpon od cerkvice je možen po strmi poti navzgor ali pa po bolj zložnem kolovozu, ki poteka skoraj okoli celotne vzpetine.


Vrh s cerkvijo svetega Jakoba, ki je bila zgrajena v 16. stoletju, ob jasnih dneh ponuja čudovit pogled na Sorško polje, Ljubljansko kotlino, Karavanke, Julijske Alpe s Triglavom, Polhograjsko, Posavsko in Notranjsko hribovje.


Kontakt: 01 361 43 46 - TIC; www.visitmedvode.si

Spoznaj tudi
Občina Medvode

Turistične točke

Obiščite točka, kjer se združita reki Sora in Sava, se s čolnom zapeljite po Zbiljskem jezeru, če ste pohodnik pa skočite na Sveti Jakob ali Stari grad, kjer vas bo pričakal prelep razgled na Ljubljano in Kranj. Športniki pa lahko poleti in pozimi rekreirate v nordijskem centru Bonovec.
Šport

Zbiljsko jezero

Šport

Nordijski center Bonovec

Kulturna dediščina

Stari grad s kalvarijo

Naravna znamenitost

Sotočje Save in Sore

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke