Predstavitev
Občina Medvode

Stari grad s kalvarijo

Stari grad, imenovan tudi Smledniški grad, se nahaja na manjši vzpetini vzhodno od Zbiljskega jezera in severno od Šmarne gore. Razvaline gradu presegajo lokalni pomen ter se uvrščajo med pomembnejše v Sloveniji.Grad po zasnovi in gradbenem razvoju v najčistejši obliki predstavlja srednje velik srednjeveški grad v osrednji Sloveniji. Grad je danes lepa razgledna točka, v preteklosti pa je služil kot razgledni stolp pred osvajalci ozemelj. Tu mimo je potekala tudi pomembna tovorniška pot iz Savinjskega proti Italiji.

Stari grad s kalvarijo, smledniški grad
Stari grad s kalvarijo, smledniški grad

Z gradu je vidna Šmarna gora, na zahodu Lubnik, Ratitovec in Julijske Alpe s Triglavom, na severu Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, na jugozahodu pa Polhograjsko hribovje.


Grad je bil zgrajen v romanskem slogu z namenom varovanja pred osvajalci. Sestavljala sta ga samostojni obrambni stolp in obrambni jarek. Obnovljen in spremenjen je bil v gotskem obdobju, kasneje pa po potresu leta 1511, ko so v renesančnem stilu dozidali bivalne prostore in obrambne stolpe. Grad so obnavljali do leta 1610 in je lep primer razvoja srednjeveškega gradu v osrednji Sloveniji.


Grad je zamenjal več lastnikov, za prvega velja Ulrich Smledniški (Wdalricus de Fledinich) Celjski grofje in Habsburžani. Od leta 1695 je bil lastnik Janez Adam, plemič Pernburg, pozneje baron Flödnich, njegovo rodbino so leta 1795 nasledili baroni Lazzariniji.


Pod gradom je okrepčevalnica, kjer strežejo hrano tudi med tednom, ob koncih tedna pa je izbira še večja. Če vam vzpon do Starega gradu ne zadošča, se lahko od tam podate naprej še do svetega Tilna na Repenjskem hribu.
Kalvarija pod Smledniškim gradom je bila sezidana leta 1772 v baročnem stilu. Štirinajst kapelic križevega pota, vpetih točno v os med starim gradom in kapelico Krvavega znamenja na polju, kjer je bilo včasih deželno morišče, predstavlja tudi tipičen primer krajinske arhitekture.


Ob vznožju Starega gradu je Kalvarija s štirinajstimi kapelicami križevega pota in tremi križi na vrhu in je svojevrstna arhitekturna posebnost. Zgraditi jo je dal smledniški graščak baron Franc Smledniški. Da je lahko uresničil svojo zamisel o postavitvi Kalvarije v ravni črti, je svoje zemljišče zamenjal s sosednjim zemljiščem bližnjega svobodnjaka Jakoba Jeraja. O tem priča tudi pogodba, ena izmed prvih v slovenskem jeziku. Leta 2001 obnovljena in osvetljena Kalvarija, ki jo je poslikala Maša Bersan Mašuk, je ena izmed najlepših tovrstnih baročnih stvaritev v Sloveniji.


Kontakt: 041 426 146 - TD Smlednik, Marjan Mali; www.visitmedvode.si

Spoznaj tudi
Občina Medvode

Turistične točke

Obiščite točka, kjer se združita reki Sora in Sava, se s čolnom zapeljite po Zbiljskem jezeru, če ste pohodnik pa skočite na Sveti Jakob ali Stari grad, kjer vas bo pričakal prelep razgled na Ljubljano in Kranj. Športniki pa lahko poleti in pozimi rekreirate v nordijskem centru Bonovec.
Šport

Zbiljsko jezero

Razgledna točka

Sveti Jakob

Šport

Nordijski center Bonovec

Naravna znamenitost

Sotočje Save in Sore

Spletno mesto uporablja piškotke. Z njimi zagotavljamo funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. /piskotki Se strinjam Onemogoči piškotke